Foto fra supercoloring.com, der indeholder en masse farvelægningsbilleder til børn
Litteratur:
- Fotografi som form og som personligt statement (Artikel på Fronter)
- Fotografi er historiefortælling og Fotodokumentation er et æstetisk udtryk. S. 9-30 i "Fotografi som dokumentation i pædagogisk praksis" af Mette Hannibal
Opsamling om blog
Lektionen begyndte med en opsamling af blog, og det var første gang jeg deltog til undervisningen på linjefaget. Web 2.0 var et af de centrale emner der blev diskuteret, og at vi i dag selv er skabende på Internettet igennem sociale medier, blogs, og sider som wikipedia hvor vi selv kan deltage. Dette medfører netop også at man skal være kildekritisk overfor hvad man læser, da det ikke er leksika med en troværdig overleveringskæde fra generationer af lærde der har udarbejdet materialet på Internettet.
Foto
Med fotografi forsøger vi at fange et billede af det øjeblik for at bevare det som et minde. Et billede er ikke bare et billede, for det er ikke uden grund man siger:
"Et billede er bedre end 1000 ord"Billedet kan skabe en stemning, og være en narrativ fortælling, hvilket er årsagen til at det kan involveres i det pædagogiske arbejde. Normalt tænker man ikke over hvordan vi tager billeder, men der er mange teknikker der anvendes for at få det bedste resultat. Måden man tager et billede på har en afgørende betydning for hvordan man fortolker/ser billedet. Underviserens ord satte sig meget godt fast hos mig, da hun sagde: "Øjet er det bedste kamera", derfor skal man have perspektiver, kompositioner osv inddraget når man ser på objektet, for derefter at tage et godt billede. I virkeligheden er det ikke afgørende at man har et professionelt kamera og udstyr til at tage et godt billeder, det handler om objektet og hvad man gerne vil fortælle med det billede.
Nogle af de ting der blev nævnt i undervisningen:
Perspektiver: Hver eneste gang man tager et billede, har man mulighed for at vælge et perspektiv til hvert billede.
- Normal perspektiv: Bruges normalt
- Frøsperspektiv: Det perspektiv som børn oftest tager billeder i. Det kan få personen til at se magtfuld ud, og objektiver kan se større ud.
- Fugleperspektiv: Man ser det hele oppe fra, hvilket giver overblik af en situation. Det kan også få motivet mindre ud.
Synsvinkel: Man kan se et motiv udefra eller med motivet, og det resulterer i forskellige effekter.
Billedeudsnit/beskæring:
- Et billede med heltotal viser bl.a. omgivelserne, det fortæller en historie om at en person fx står alene, og stemningen viser ensomhed.
- Et nærbillede eller ultranær viser fx en specifik følelse. Når man tager et billede af mennesker bør man gå tættere på istedet for at skulle beskære billedet bagefter! Beskæringen gør at man mister nogle informationer.
Vidvinkel: Langt væk.
Tele: Tæt på
Billedes komposition: At være optaget af billedets komposition er at være optaget af billedets indhold. Der er forskellige kompositioner.
Symetrisk: Så man kan trække en linje midt i billedet. Det kan virke statisk, harmonisk. Det kan styrke det monumentalske.
Asymmetrisk komposition: Skaber bevægelse og dynamik. Spænding. Kan virke rodet eller kaotisk.
Kompositoriske trick
- Linjer! Man kan flytte kameraet og skabe dybde, rytme og bevægelser ved at skabe linjer/kurver i billedet
- Tredjereglen: Placeringen af billedet i midten er ikke altid det bedste valg, man kan
- Indramning: at lade motivet indramme af billedeelementer. Det skaber en slags ro i kompositionen. Man skal selv skabe en ramme, vær kreativ!
Det er ikke altid kompositoriske tricks er det centrale, det kan også være at billedet har en stærk historie!
Farver: Farver har et sampil med hinanden.
Efter oplægget blev vi givet en opgave, som gik ud på at vi selv skulle gøre brug af de ovenstående informationer i praksis. Vi fik stillet 9 kategorier og et kamera til rådighed i hver gruppe, som vi skulle tage billeder indenfor iht. de fotografiske redskaber. Min gruppe brugte ikke kun spejlreflekskameraet, men vi gjorde også brug af vores iPhones, da vores linse af en eller anden grund ikke var helt skarp da vi tog billederne.
Onsdag den 26. oktober 2011
Dagen i dag gik på at arbejde videre på de billede vi havde taget i grupperne. I billedebehandlingsprogrammer blev billederne redigeret og derefter var der billedefremvisning.
Min gruppes billeder ville jeg gerne have lagt op på min blog, men jeg kan ikke finde mit usb-stik med billederne, så dem må jeg uploade på et senere tidspunkt. Hvor ærgerligt at man (endnu) ikke kan google hvor min usb nu mon er henne... :-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar