torsdag den 1. december 2011

Animation # Linjefagsdokument

Torsdag den 10. november 2011

Vi brugte programmet "Monkey Jam" til at lave animationsfilm

Litteratur

  • Kap. 5 (s. 195-211) i Digital dannelse af Lotte Nyboe: Digital produktion og æstetisk læring.

Animation betyder at gøre noget levende, og det var emnet for i dag. Efter oplægget blev vi sat til opgave med at vores helt egen animationsfilm, så det giver os selv og andre en æstetisk oplevelse og læring.


Hun introducerede os til de filmtyper som der (bl.a.) findes i animationsverdnen.

Måden man laver Stopmotion på er at man tager et billede, rykker det,hvorefter man tager endnu et billede og rykker det igen. Sådan bliver man ved til man har givet de bevægelser til sine figurer som man ønsker, så figuren (som kan være en dukke, tegning, ler, modellervoks – you name it) ser levende ud. Animation handler i virkeligheden om at få en figur til at animere så den ser levende ud!
480 billeder skal der til for at lave en animation på et minut.

Forskellige typer af stopanimation som man kan lave:

  1. Claymotion: Modellervoks-animation hvor man former sin figur af modellervokset. Man skal helst bruge modellervoks der ikke udtørrer, så man er i stand til at omformere sine figur. Et eksempel på denne type animation er den kendte ”Wallace and Grommit”  eller Pingu, som jeg har set i stor grad da jeg var yngre.

    Når man skal lave claymotion, skal man ikke brug modellervoks der hurtigt bliver tørt. Man skal helst bruge en figur med korte ben fordi det er svært at få den til at stå. Det er en god ide at bruge runde figurer da det er lettere at lave.
  2.  Stopmotion med objekter/legetøj/dukker: God til mindre børn. Man kan bruge sit legetøj eller dukker til det. Man kan bruge hvad som helst! Fx slik, bønner, perler – alting kan bruges!
    Et eksempel på dette er: Game over! Youtube efter ”PES” for at finde flere videoer
  3. Flyttefilm: Flyttefilm er en 2D teknisk, hvor figurerne bliver lavet af karton/papir, som man selv kan klippe ud. Her bliver man nødt til at filme fra oven for at få det bedste view. Man kan klippe alt ud i materiale der ikke reflekterer i lys, og tegne hvad man vil på figuren.

    Istedet for at tegne figuren hvergang, så har man den samme baggrundsbillede, og en figur der har fire-fem ansigt sudtryk osv, som man bruger til at animere. Dette er nemmere end en klassisk tegnefilm, fordi tegnefilm kræver at man har 480 forskellige billeder, mens vi her blot skal flytte figuren.

    Et godt råd: Brug ikke for små figurer for så vil de ikke flytte!

    Hele animationen er billedet, baggrunden skal være stor. Papiret man bruger må ikke være skinnende eller reflekterende fordi det er generende for kameraet.

    Et eksempel på dette er Cirkeline
  4. Klassisk tegnefilm: Der er lavet en tegning der ligger fast på en tapskinde, tager et bilede, og optegner figurerne igen, og tager et nyt billede. Sådan fortsætter man derudaf til man færdiggør sin historie. I dag bliver der brugt moderne computerprogrammer, hvorfor det går meget hurtigere end før i tiden. Et eksempel på hvordan de laves i dag: How to create walking animation, og hvordan de blev lavet førhen: The proces of animation

    Et meget interessant link som jeg selv fandt da jeg gerne ville se mere:
    Animation i Praksis


Andre former for stopmotion
  • Whiteboard/chalkboard animation. Eksempel: Autumn story
  • Wall-painted animations (f.eks. Blu)
  • Pixilation: Levende mennesker i stopmotion. Fx filmtricks ved at krydse billeder, og her er et andet eksempel ”Human skateboard af PES.

Hvad skal man bruge for at lave sin egen animation?

  •  Computer og webcam, og evt tape til at sætte webcam fast.
  • Lampe (evt en arbejdslampe) 
  • Gratis Programmet Monkeyjam (og windows moviemaker) – se tutorial
    • Gem filen hver gang der er blevet taget maks 150 billeder
    • Når man gemmer i projektmappen gemmes den i monkeyjam, og når man gemmer på filmstrimlen, bliver den lavet til en avi film som kan efterbehandles i moviemaker.

Arbejdsproces

  • Idéfase: Brainstorm og indkredsning af historiens forløb – storyboard. En gruppe skal være enig om at hvad man skal lave fordi det er tidskrævende at lave en scene om! God ide at bruge papirlapper til at tegne tingene op
  • Scenografi: Hvilket univers befinder vi os i? Stemningen skal være iht historien: Figurtypen, lyset, scenen, farerne. Lav scenen kun ud af EN papkasse til at starte med. Papkassen er med til at gøre det rumligt og lys belysning.

Levendegør figuren!
Hvis man skal bevæge en figurs hånd frem og tilbage tager det 12 billeder at tage fingeren frem, og 12 billeder til at tage fingeren tilbage.
Se evt troldspejlet.dk hvor der er en stopmotion skole! En rund ting bliver fladet lidt ud inden den går op. Ballonen stiger langsomt, hoppebolden bevarer sin hastighed/form, og fodbolden flades op. Man kan kun få noget til at hoppe eller flyve skal man lave flyttefilm.
Små flyt ad gangen, og få hænder og skygger væk!

Kamera/perspektiv/vinkler
Perspektiv, klip/zoom. Sæt kameraet fast med tape så den ikke flytter mens man filmer!
Pas på neonlys mens man filmer, fordi ellers skifter lyset midt i filmen.

Efterbehandling af film

LYD


Man kan lave mellemscener, titler, credit osv i Windows Movie Maker (se tutorial til programmet)

En fugl på taget er bedre end ti på taget
Udgangspunktet i voresn egen animationsfilm var et ordsprog, og min gruppe (gruppe 1) fik tildelt:  "En fugl I hånden er bedre end ti på taget". Vi besluttede os for at lave en 2D flyttefilm og vi vendte hele ordsproget rimelig meget. 

Efter oplægget om torsdagen arbejdede min gruppe frem til vi havde fri.

Fredag den 11. november 2011
Vi arbejdede videre på filmen hele dagen. Jeg downloadede MonkeyJam på min egen PC, men da jeg har en indbygget webcam virkede det slet ikke. Underviseren fortalte så at man faktisk har brug for en ekstern webcam, og 

Tirsdag den 15. november 2011
Gruppen mødtes igen for at samle filmen sammen, og redigere i den så den kunne blive klar til fremvisning. Hver klip blev indsat i Windows Movie Maker, og lagt lyd til.

Mandag den 21. november 2011
Fremvisning af filmen, og den kan også blive set her på youtube:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...