- Per Helmer Hansen: Den dramaturgiske værktøjskasse.
En film skal indeholde bestemte dele. Berettermodellen bruges til at vise en films udvikling fra start til slut. Den starter med anslag, og hvis det går galt, så slutter det her for de her fleste seere. I dag betyder anslaget allermest! Den skal kunne rumme hele virkeligheden af denne film og fange seeren.
Et typisk eksempel på berettermodellen. Til undervisningen lærte jeg at anslaget er det mest afgørende, det betyder at berettermodeller på nettet er forældede udgaver!
Præsentation og uddybning: Her kan det gå galt for tv-serier fordi der er så stort antal af persongallerier. Denne præsentation er kort i filmen fordi den kommer undervejs
Point of no return: Den ligger tidligt I filmen: dvs. i anslaget. Vi vil gerne forføres og fanges hurtigt før vi er villige til at se en film.
Konfliktoptrapning: I moderne film er der mange konflikter og klimaks.
Udtoning: Hvis der er for mange absolutter kan man kun lave en film. Det farligste for en filmproducent er at man udtoner hele afslutningen her, istedet lader man den være lidt åben så man kan lave 2’er og 3’eren osv.
Dette er nogle af tingene i grundforløbet i en film, og det er ikke en must at følge den!
Derudover gav Frank os en masse tips til hvordan man laver en god film:
Gode film
Først og fremmest skal man huske at trykke på tænd og sluk knap! Ellers ender man med at få ekstra scener med, som man skal spilde tiden på med at klippe af.
Nærbilleder vs totalbilleder:
En detalje kan rumme en virkelighed. En detalje af en virkelighed kan sætte refleksion og tanker igang, så seeren selv kan reflektere over hvad der ellers måtte være omkring den ene detalje. En sansemæssig oplevelse.
En detalje kan rumme en virkelighed. En detalje af en virkelighed kan sætte refleksion og tanker igang, så seeren selv kan reflektere over hvad der ellers måtte være omkring den ene detalje. En sansemæssig oplevelse.
På totalbillede skal man næsten lege find-holger fordi man ikke ved hvad man skal sætte fokus på.
Man må have sammenhænge og en stor blanding af både totalbilleder og nærbillede.
ZOOM-Knappen: Selv det mest moderne kamera har svært ved at fokusere. Stop kameraet, zoom ind, og begynd at film. Zoom ikke ind mens du filmer!
Hold fokus og hold kameraet tæt ind til dig. Brug ikke skærmen på kameraet, fordi det ellers bliver uskarpt. Bevæg ikke overkroppen men bevæg jer i bækkenbund, så kan man lave flotte panoreringer. Brug hinandens skuldre eller læn jer opad hinanden så I kan stå stille.
Lav lange klip mens du filmer! Man kan altid klippe og redigere klippene bagefter. Ultrakorte klip når man slet ikke nå at registre.Optag minimum 20 sekunder ad gangen. Der skal være noget at klippe af bagefter!
LYS: Brug lyset som medspiller og ikke som modspiller
Float-light: Diffust lys, som måler volumen af lys der er i et rum.
· Spot-lys: Et spot hvor der går direkte lys på. Her kan man bruge mac lommelygter til at lyse ind på noget. Lys forfører og kan skabe magi i en film. Det er et vigtigt element.
NYE VINKLER: Find nye spændende vinkler istedet for at filme alt fra samme position
LYD: Kameraet har en mikrofon, så al lyd omkring kommer med. Sig ”RO PÅ SÆTTET” når man fortæller filmen.
FILMBOARD: Det vigtigste på denne board er One-liner: dvs. En sætning der rummer hele filmen. Den bruges til anslaget, og til at holde hinanden fast på hvad man gerne vil fortælle undervejs i filmen. Det svarer til en problemformulering – altså filmens handling.
Frank delte hele holdet op i grupper med udgangspunkt i den del af Danmark vi er blevet født i. Jeg er født i København, og den gruppe blev så kaldt for Syd. Vores opgave var nu at få "SYD" til at være en del af vores filmproduktion. Derudover skulle filmen gøre noget ved publikummet - følelsesmæssigt. Hele gruppen blev enige om at solen havde noget med syd at gøre, og derfor begyndte vi at filme allerede den dag efter at have fået godkendt vores one-liner af Frank.
Vi startede med at filme på SYDhavn og tog derefter på Amagerstrand (som vist kaldes Amager SYD). Her åbnede vores hovedperson brevet som filmen gik ud på, mens solen var over hende.
Tirsdag den 11. oktober
Vi manglede nogle scener, og gruppen mødtes derfor for at filme færdigt inden vi gik på efterårsferien, og alt gik i glemmebogen. Vi filmede indenfor og udenfor UCC Sydhavns bygning.
Torsdag den 27. oktober 2011
Efter praktikinformation mødtes min gruppe for at redigere filmen i Windows Movie Maker, som er tilgængelige på alle computere der har Windows. Det er meget godt at vide som pædagog, hvis man skal bruge programmet i fremtiden når man er i praktik eller på arbejde.
Fredag den 28. oktober 2011
I dag var det "store lærred" klar til at præsentere vores film. Min gruppe (SYD) har ikke lagt videoen ud på nettet, så derfor har jeg ikke linket til den.
Titlen på vores film er "Hvorfor farvel?", og her indgik det brev vi formulerede fra Rigshospitalet om bortadoption som spillede en centralt rolle i vores film:
Ingen kommentarer:
Send en kommentar